Träning under IVF-behandling

träning under ivf-behandling

Träning och IVF-behandling

En vanlig fråga som dyker upp är om man kan träna som vanligt under en IVF-behandling? Här nedan ska vi försöka reda ut vad som gäller och hur träning påverkar fertiliteten.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet, både genom träning och i vardagen, är viktigt för att kroppen ska fungera och må bra. Både övervikt och undervikt påverkar hormonerna i kroppen hos kvinnor och det kan hos vissa kvinnor ibland vara något som påverkar chansen för graviditet.

Det råder en bred enighet om att fysisk aktivitet och träning är fördelaktigt för kvinnlig fertilitet. Om du försöker bli gravid själv, eller genomgår IVF-behandling eller någon annan typ av fertilitetsbehandling är det bra att fortsätta träna och röra på dig. Däremot bör extrem träning, som maraton eller liknande, undvikas både före och under graviditeten, eftersom det kan störa hormonnivåerna hos kvinnor, vilket kan påverka chansen att bli gravid.

Träning inför en IVF-behandling

Träning före en IVF-behandling kan hjälpa fysiskt inaktiva kvinnor att förbättra sina chanser till en lyckad graviditet. En studie från 2019 som tittade på träning och reproduktiv hälsa drog slutsatsen att fysisk aktivitet kan öka chansen att bli gravid, särskilt hos de med PCOS och övervikt.

Träning och äggfrysning

Vissa rekommenderar att man är försiktig med träningsformer som innebär att man hoppar eller vrider på kroppen, eller att man helt undviker högintensiv träning. Det finns ingen vetenskaplig grund för detta. Inför äggplock under en äggfrysning genom genomgår kvinnan en hormonbehandling. Detta gör att äggstockarna producerar mer mogna ägg än vanligt och då kan äggstockarna hos kvinnan vara större än normalt. Denna process ökar risken för äggstocksvridning när äggstocken roterar runt ligamentet och begränsar blodflödet. Det är mycket ovanligt, men teoretiskt sett har vissa typer av träning kopplats till en ökad risk för äggstocksvridning.